Geef de pen door – Piet Heemskerk

Mijn naam is Piet Heemskerk, 73 jaar, in mijn werkzame leven bloem-en bloembollenkweker en vele jaren werkzaam op de bloemenveiling Flora in Rijnsburg

M’n eerste ervaringen met het “zwemmen” waren bij de zandafgravingen in de Zanderij, het gebied tussen wijk Boekhorst en Comomeer, met de hondjesslag van het ene stuk land naar het andere en van dijk naar dijk. Als de afstand te ver was, werd je er door middel van een touw door vrienden over heen getrokken. Dit was achteraf gezien  behoorlijk gevaarlijk, dus ik zal het nu zeker niemand aanraden.

Bij de NRB ben ik, inmiddels 32 jaar,begonnen met zwemonderricht, dit op aanraden van de huisarts vanwege rugklachten. Met de bus vanaf de Ireneschool naar Wassenaar, dit heeft  een paar jaar geduurd tot het Kokkerbad werd geopend. Mijn eerste brevet haalde ik in 1975, daarna ging het snel, verschillende brevetten gehaald en in 1977 werd ik gevraagd door de  toenmalige zwembadleiding, Arie en To de Haas en Bas v.d. Werken, of ik de cursus jeugdinstructeur wilde volgen, waarvoor ik in 1978 ben geslaagd.  Drie jaar later haalde ik m’n Instructeursdiploma. Toen en veel jaren daarna heb ik les gegeven, vooral zwemmend redden hogere brevetten in praktijk en theorie.

In de loop van de jaren ben Ik examinator en examenvoorzitter geworden in het Rayon West, dat loopt van hier tot onder Rotterdam  via Gouda tot hier. Ook heb ik met succes m´n docenten opleiding gevolgd en opleidingen gegeven in Leiden en Noordwijk en ben ik examinator geweest van toekomstige instructeurs.

Bestuurlijk ben ik 10 jaar bestuurslid geweest van de NRB en vanaf de oprichting van NZRB, 10 jaar voorzitter.

Met de nieuwe praktijk gerichte opleiding van instructeurs ben of was ik leercoach  van cursisten in Monster,Katwijk, Noordwijk en Leiderdorp, en ook hier ben ik beoordelaar van de cursisten die hun Proeve Van Bekwaamheid moeten doen.

Dat er bij mij thuis veel werd gedaan voor de brigade, moge blijken dat ook de kinderen, Helen,Edith en Jurgen instructeur zijn geworden en de kleinkinderen ook allemaal hebben leren zwemmen bij de brigade, en dat Lennart ook al assisteert bij het lesgeven.

Tegenwoordig kom ik bijna iedere woensdag in het zwembad voor de thee, waarna de kopjes weer naar huis gaan voor de afwas, houd toezicht om de zoveel weken in het derde uur bij de trimzwemmers en nodig Sint en Zwarte Pieten uit voor een bezoek, die dan ook iets meenemen voor de zwemmertjes.

Me vervelen doe ik nog niet, want naast mijn half uurtje zwemmen, veel fietsen en een grote {groenten} tuin, heb ik nog genoeg om handen.

Dat ik graag kom bij de brigade, is de grote saamhorigheid onder de instructeurs die, vrijwillig maar niet vrijblijvend, met hun kennis de zwemmertjes opleiden .

Piet Heemskerk