Geef de pen door: Renate

Mijn naam is Renate Breedijk. Ik ben 23 jaar oud en ik woon in Noordwijkerhout.

Als sinds mijn 5e zwem ik bij de reddingsbrigade in Noordwijkerhout waar ik vol trots mijn eerste zwemdiploma’s in ontvangst heb mogen nemen. Het zwemmen beviel mij zo goed dat ik na mijn eerste 2 zwemdiploma’s ook door wilde voor de diploma’s van het zwemmend redden. Vol enthousiasme ging ik elke woensdagavond weer naar het zwembad toe. Op een gegeven moment had ik door dat er steeds meer mensen van mijn leeftijd gevraagd werden om te komen assisteren bij het les geven. Vanaf dat moment hoopte ik elke week weer dat ze ook mij hiervoor zouden komen vragen. Ik zal dan ook nooit het moment vergeten dat Jeroen mij vroeg te komen assisteren bij het zwemles geven. Hij zei: ‘Je moet er maar even rustig over nadenken’. Nou daar heb ik geen seconde over na hoeven denken, ik zei meteen volmondig ja! Mijn geluk kon niet op! Ik ben toen vanaf mijn 15e gaan helpen met les geven. Ik heb bij verschillende instructeurs gestaan waar ik veel gezien en geleerd heb. Uiteindelijk kwam ik terecht bij Joke van Kesteren die les gaf aan de groep waar kinderen voor het eerst in het diepe gingen zwemmen. Dit kan ik mij nog goed herinneren. Een uitdagende groep om les te geven, maar ook mijn eerste groep waar ik al echt stukjes van de les zelf mocht geven. Heel spannend, maar wel datgene wat ik graag wilde. Ik kreeg op een gegeven moment dan ook de vraag of ik de instructeuropleiding wilde gaan doen. Ik lijk wel gek als ik het niet doe, dacht ik bij mezelf. Ik vind het les geven in het zwembad heerlijk en daarnaast was ik al van plan om als vervolgopleiding de PABO te gaan doen. Ik heb dit dan ook met beide handen aangepakt. Met Wim van Gijlswijk als praktijkbegeleider ben ik hieraan begonnen. Ik heb vele lessen gegeven en veel van hem geleerd. Na een kleine 2 jaar mocht ik mij dan ook, vol trots, zweminstructrice noemen. Tijdens mijn opleiding moest ik les geven aan de kinderen die de zwemslagen nog echt moesten leren, in het ondiepe bad dus. Ik vond het zo leuk bij Joke dat ik helemaal niet het water in wilde. Maar nadat ik hier eenmaal aan geproefd had wilde ik niet anders meer. Ik heb alle groepjes gehad en ben op een gegeven moment een hele tijd blijven hangen in het laatste groepje van het ondiepe. Nu, sinds ruim 1,5 jaar, sta ik in het middenbad. Een hele leuk groep waar veel uitdaging in zit. Wat zijn de kinderen trots (en deze juf ook!) als ik ze vertel dat ze naar het volgende groepje, het diepe, mogen!

Tijdens het tweede lesuur geef ik al verschillende jaren les aan kinderen die bezig zijn met zwemmend redden. Ik heb verschillende diploma’s en groepjes les gegeven. Kort geleden heb ik mijn licentie tot praktijkbegeleider behaald waardoor ik mij momenteel bezig houd met het opleiden van een kandidaat tot instructeur. Het is erg leuk om de kennis die je hebt te kunnen delen en overbrengen op anderen.

Naast deze grote hobby in het zwembad op woensdagavond, heb ik van mijn hobby ook mijn werk gemaakt. Twee jaar geleden ben ik afgestuurd aan de pabo, waarna ik gelijk aan het werk kon als juf voor een kleuterklas in Den Haag. Ik ben blij te mogen zeggen dat ik dit nu al 2 jaar met heel veel plezier doe. De spontaniteit en eerlijkheid van kleuters maakt mij elke dag weer aan het lachen.

Ik ga, nu al 18 jaar lang, nog steeds elke woensdagavond met veel plezier naar het zwembad toe. Zwemles geven aan kinderen is uitgegroeid tot een grote hobby die ik zeker van plan ben om voorlopig nog wel even voort te blijven zetten.

Groetjes,

Renate Breedijk